Behalve de diabetische voet, de reumatische voet en de oncologische voet behandel ik ook overige risicovoeten.
Onder de overige risicovoeten vallen o.a. de oudere voet, de verwaarloosde voet en de spastische voet.
U vindt het tarief voor de overige risicovoetbehandeling op de prijslijst.
Naarmate iemand ouder wordt, verandert er veel aan de huid en nagels van de voeten. Veel onderdelen van de voet nemen af in functionaliteit en vitaliteit. Een oudere voet is een kwetsbare voet en wordt aangeduid als geriatrische voet. Het doel van geriatrische voetzorg is de voeten van oudere mensen in een zo optimaal mogelijke conditie te brengen en te houden. Zo wordt de veiligheid en de gezondheid van de cliënt ondersteund. De helft van de mensen die ouder zijn dan 75 jaar heeft voetproblemen. De oudere voet is op zich al complex en als daar nog ouderdomsziekte of andere ziekten bijkomen, dan wordt het nog complexer. Tijdens de behandeling van de voeten van een oudere met verminderde cognitieve vermogens probeer ik altijd voor een zo veilig mogelijke zorgomgeving te zorgen zodat de cliënt rustig en op een prettige manier de behandeling zal ervaren.
Bij spastische voeten komen vaak voetafwijkingen voor. Als gevolg hiervan zal men vaak op de buitenkant van de voet gaat lopen omdat het enkelgewricht naar buiten kantelt. Ook kan hierdoor een spitsvoet ontstaan. Verder zie je bij spasme vaak een verschil in beenlengte, klauwtenen en soms kan de voet of het been niet meer helemaal opgetild worden tijdens het lopen. Men krijgt dan een “klapvoet” of “sleept” met een been. Dit komt doordat de spieren niet meer in staat zijn om te doen wat ze behoren te doen. Spasticiteit is een overdreven weerstand, die wordt veroorzaakt door een reflex in een spier. Dit leidt tot een spasme, een verhoogde spiertonus, waardoor het normale bewegen bemoeilijkt wordt. Spasticiteit kan ontstaan tijdens de zwangerschap, of tijdens de geboorte, maar kan ook later, na een verworven dwarslaesie of hersenbeschadiging zoals een beroerte, hersenkneuzing of multiple sclerose ontstaan.
De volgende symptomen behoren bij een spastische voet:
Omdat de bloedsomloop in de benen verminderd is, kan vochtophoping (oedeem) ontstaan. Daardoor zitten schoenen (tijdelijk) te strak en ontstaan er makkelijk wondjes die vaak niet gevoeld worden. Een infectie of ingroeiende nagel kan te laat worden opgemerkt, de gevolgen kunnen dan ernstig zijn. Het is dus van groot belang dat deze voeten een goede verzorging krijgen en regelmatig worden nagekeken. Als medisch pedicure heb ik het diploma behaald om risicovoeten te behandelen. Spasme en verlammingen vallen hieronder.
Verwaarlozing van de voeten kan ontstaan doordat iemand niet in staat is tot het verzorgen van de voeten of door het negeren van klachten. De verwaarloosde voet valt onder de risicogroep i.v.m. grotere kans op complicaties. Iedereen kan verwaarloosde voeten krijgen.
De klachten bij verwaarloosde voeten kunnen zijn:
Vaak schamen mensen zich voor hun verwaarloosde voeten of zijn ze bang om hun klachten te laten behandelen door een eerdere negatieve ervaring bij de pedicure of doordat men bang is voor reacties van anderen. Echter is deze angst volkomen onnodig, want bij Medisch Pedicure Geke Elzinga worden uw voeten met de beste zorg behandeld en (weer) in een zo goed mogelijke conditie gebracht.
KvK-nr. 73509159
ProVoet lidnr. 315763
KRP nr. 14477
AGB-zorgverlenerscode 96101386
AGB-code praktijk 96063481
BTW nr. NL001434183B22
IBAN nr. NL65 RABO 0336 3347 45
ma-do: 9.00 - 21.00 uur
vrij: 9.00 - 17.00 uur
za - zo: Gesloten
Behandeling: alleen op afspraak